Internet on mullistanut jokaisen ihmisen elämän maailman mittakaavassa varsin lyhyessä ajassa. Välillä voi olla helppo unohtaa, että oikeastaan internet on ollut osa ihmisten elämää vasta hyvin pienen tovin ja sen aktiivista ja vallankumouksellista aikakautta on kestänyt vain vähän yli vuosikymmenen ajan. Jos koko ihmiskunnan historiaa ajateltaisiin sellaisena 24 tunnin kellotauluna, jona olemme tottuneet mittamaan aikaa, ajoittuisi internet noin viimeisen kahden sekunnin kohdalle. Se on siis ollut olemassa vain pienen silmänräpäyksen ajan ja nyt olemme vasta internetin alkutaipaleella vailla tietoa siitä, mitä kaikkea se tulee tuomaan tullessaan tulevien vuosikymmenten ja vuosisatojen aikana.

Internet on mahdollistanut monenlaista

Ihmisten elämä on ollut varsin erilaista aikana, jona ei ole ollut internetiä ja jossa vain ajatuskin jostakin sen kaltaisesta olisi saanut pään pyörälle. Digiaikana syntyneiden diginatiivien voi joskus olla vaikea kuvitella sitä, kuinka ihmiset ovat pärjänneet aikana, jolloin reaaliaikainen kommunikoiminen ihmisten kanssa ympäri maailmaa ei ole ollut itsestäänselvyys ja jolloin tylsyyden estämiseksi saatavilla ei ole koko aikaa ollut pohjatonta viihdepankkia, josta löytyy tarjontaa aivan kaikenlaisiin tarpeisiin. Kun internetin tuomat etuisuudet on saavutettu, on niistä vaikea kuvitellakaan luopuvansa. Internet on helpottanut monen ihmisen elämää suuresti ja nopeuttanut monia arkisia askareita, jotka aikaisemmin ovat vaatineet huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa.

Internetissä oikeastaan mikä tahansa on mahdollista, eikä kukaan meistä tiedä, mihin kaikkeen se tulee vielä kykenemään. Olemme nähneet siitä vasta pienen osasen, ja todennäköisesti internetin kehitys on vasta alku-uomissaan. Jo nyt vajaan parinkymmenen vuoden kulta-aikanaan internet on onnistunut kehittymään monin tavoin sellaiseksi, mistä kukaan ei olisi voinut aikaisemmin unelmoidakaan. Kun tarkastellaan internetiä muiden maailman suurimpien ja merkittävimpien keksintöjen rinnalla, puskee se selvästi yli kaikkien muiden, sillä mikään muu tärkeä keksintö ihmiskunnan historiassa ei ole integroitunut niin olennaiseksi osaksi jokaisen ihmisen elämää niin nopeasti kuin internet. Välillä puhutaan jopa kärjistäen siitä, kuinka internet dominoi ihmistä, mutta tosiasiassa internetin ja ihmisen välinen suhde on vain erittäin hyvin toimivaa yhteistyötä.