Kannattaako valita kannettava tietokone vai pöytätietokone?

Oletko vihdoin päättänyt tehdä tärkeän päätöksen ikioman tietokoneen hankkimisesta? Moni käyttää tietokonetta esimerkiksi koulussa, työpaikalla tai vaikkapa kirjastossa, mutta koska nykyään suurin osa internetin käytöstä tapahtuu älylaitteilla, ei oman tietokoneen omistaminen enää ole ollenkaan päivänselvää nykypäivänä. Kuitenkin tietokoneella saa hoidettua monia asioita huomattavasti näppärämmin kuin älylaitteen pieneltä ruudulta, joten voi olla, että oman tietokoneen hankkiminen tulee jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi. Tällöin eteen tulee kuitenkin vaikea valinta: hankkisiko jykevän pöytätietokoneen vai helposti mukana kannettavan läppärin eli kannettavan tietokoneen? Tämä on suuri valinta, joka kannattaa tehdä huolella. Siksi olemmekin koonneet tämän lyhyen ohjeistuksen, joka auttaa sinua tekemään päätöksen helpommin.

Pöytätietokone

  • Hyvät puolet:

Pöytäkone on monen valinta kotikäyttöön, sillä usein se on ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto. Pöytätietokone tarjoaa usein kaikkein parhaan tehokkuuden ja suurimman suoritusnopeuden, joten se on paras valinta kovaankin käyttöön. Esimerkiksi pelaamiseen tai pientä arkikäyttöä kovempaan käyttöön pöytätietokone on usein ainut oikea vaihtoehto. Lisäksi mikäli kaipaat paljon tallennustilaa, on pöytäkone todennäköisesti paras valinta.

  • Huonot puolet:

Pöytätietokone on kaksiosainen diili – sinun on siis ostettava erikseen sekä itse tietokone että siihen sopiva näyttö, joka heijastaa tietokoneen sisällön sinulle näkyvään muotoon. Pöytätietokone on tehokas ja hyvä kotikäyttöön, mutta sitä ei pysty ottamaan mukaan kotoa esimerkiksi matkalle.

Kannettava tietokone

  • Hyvät puolet:

Kannettava tietokone on mahtava valinta arki-, työ- tai opiskelukäyttöön, sillä se kulkee mukana missä ja milloin tahansa ja toimii myös ilman sähkövirtaa. Voit siis tehdä töitä, opiskella tai vaikkapa jutella keskustelupalstalla vaikkapa pitkällä bussimatkalla, kunhan käytössäsi on toimiva internet-yhteys. Kannettava on nimensä mukaan helposti kannettava tietokone, joka kulkee sutjakasti mukana vaikkapa repussa tai käsilaukussa myös ulkomaan matkoilla.

  • Huonot puolet:

Kannettavaa tietokonetta on harvoin varustettu yhtä hyvillä ominaisuuksilla kuin kannettavaa tietokonetta, eikä se välttämättä sovellu kovaan käyttöön. On toki olemassa myös erittäin kovalaatuisia kannettavia tietokoneita, mutta näiden hinta saattaa kivuta niin korkeaksi, ettei kenellä tahansa ole niihin varaa. Moni kokee, että läppäri ei ole käyttömukavuudelta niin hyvä kuin pöytätietokone.